Měření stejnosměrného proudu a napětí klešťovým True-RMS multimetrem

 

Nejprve úvod k otázce.

Ocitl jsem se nedávno před potřebou měřit správně RMS hodnoty střídavého a stejnosměrného napětí a proudu, bez rozpojení měřeného obvodu, ještě lépe i až trojfázově, ideálně i s připojením k PC a to přístrojem kompatibilním s šířeji užívaným, podporovaným a finančně dostupným měřicím software. Pokud by někdo namítnul, že RMS stejnosměrného proudu a napětí nejsou žádná věda, tak si představuji např. neharmonické a vzájemně fázově posunuté složky obou veličin superponované na stejnosměrné hodnoty.

Začal jsem tedy pátrat po klešťových přístrojích na trhu. Ty nejlevnější, na principu proudového transformátoru, nemohu upotřebit, neboť měří jen střídavé (AC) veličiny, o True RMS, jak bývá „vědecky“ označena pravdivá efektivní hodnota ,u nich ani zmínky. Mezi přístroji s Hallovou sondou se situace zdála být slibná, ale v cenové kategorii, kterou jsem měl za rozumnou, tj. do 4 tis. Kč, jsem v rozumném čase řádu několika minut až hodin přístroj nenacházel. Děsily mně přitom e-shopy, kde chyběly podmínky hledání a musel jsem se proklikávat vlastnostmi jednotlivých přístrojů, abych požadované vlastnosti ne/vyčetl. Jedna věc mně však stále nedá klidu.

Když je přístroj kategorie True RMS, což bývají právě až přístroje na principu Hallovy sondy, proč by neměl umět změřit i stejnosměrný proud, když právě složité neharmonické proudy a napětí bývají často provázeny stejnosměrnou složkou a tudíž ovlivňují efektivní hodnotu? A přestože jsem těmto úvahám nevěnoval mnoho dnů a probděných nocí, a protože mohu uvažovat nějak nejasně až zbloudile, uvážil jsem, že bych se na tomto fóru mohl nechat virtuálně nakopnout. Nemohu každou praktickou potřebu podrobit dvouměsíčnímu řešeršnímu bádání. I tři podvečery takovou věc řešit se mně zdá příliš a najdou se dost pravděpodobně zkušenější, vzdělanější či informovanější a tím i povolanější.

Hlavní otázka tudíž zní: Co je hlavním důvodem, že True RMS klešťové přístroje (multimetry), např. právě na principu Hallovy sondy neumí měřit „pravdivou efektivní hodnotu“ stejnosměrného proudu? A nebo snad ještě přesněji, jak je možné, že přístroj, který je vydáván za True-RMS wattmetr, neumí měřit stejnosměrný proud? Jeden konkrétní mám na mysli, ale do objasnění této záhady se nechci dopustit křivého nařčení.

A vedlejší otázka: K čemu je mně True-RMS multimetr, když umí měřit True-RMS hodnoty jen buď proudu nebo jen napětí, ale nikoli proudu i napětí najednou? Pak to přeci ani nemůže být wattmetr, jak bývají některé přístroje značeny, když nemá souběžně ty správně naměřené, stejnosměrné v součtu se střídavými (a to i neharmonickými), ať již v čase ekvidistantně nebo jinak dostatečně rychle vzorkované U a I, jejichž součin by numericky integroval a získal tak správnou hodnotu energie, a po vydělení časem, u kterého při vší úctě ke kvantové fyzice zatím ofset neuvažuji, i výkonu či příkonu.

S díky za výklad kohokoli povolanějšího. Možná, že po prvních příspěvcích nebo uplynulém čase si řeknu – jak jsem se na něco takového mohl ptát, ale nyní zvítězila jakási netrpělivost nebo časová tíseň nebo ne zrovna jasné vědomí.